sreda, 5. december 2012

Keksi - VULKANČKI

NAJ keks z mamelado 2012 - Lisa čarovnija okusa

VULKANČKI


ČAROVNIJA OKUSA – NAJ piškot z marmelado 2012
Dolgo sem razmišljala kakšen piškot pogrešam in ker imamo doma vsi radi rožiče in peciva iz rožičeve moke, sem tokrat sprejela izziv in se lotila priprave okusnih rožičevih vulkančkov. Recept je čisto moj, enako tudi ime piškotov. Kako sem prišla na idejo, ostal mi je en beljak, ko sem pekla druge piškote, katere sem nameravala poslat, potem pa sem se odločila za rožičevo moko in jih dvakrat spekla iz različnih sestavin. Člani moje družine so bili takoj navdušeni, že prva peka jim je bila zelo všeč, potem sem dodala še marcipan in vulkančki so dobili piko na »i«. Morda bo recept navdušil še vas, poskusite!


VULKANČKI                                             

Sestavine:

-   1 beljak (iz hladilnika)
-   150 g sladkorja v prahu - presejemo
-   1 žlička limoninega soka
-   100 g rožičeve moke
-   1 žlička ruma
-   mali ščepec mletih klinčkov
-   ½ žličke cimeta
-   ¼ žličke limonina lupinica – bio
-   100 g marcipana – iz hladilnika

Preliv:

-    ribezova marmelada (lava)
-    čokoladni preliv (lava se ohlaja)

Priprava:
Iz beljaka stepemo čvrst sneg, vanj dodamo limonin sok in po žlicah dodajamo  sladkor, z mikserjem dobro zmešamo. Potem v beljakovo maso rahlo, z žlico umešamo rožičevo moko, drobno nariban marcipan in vse ostale začimbe.  Maso rahlo pregnetemo, oblikujemo kepo, ki jo zavijemo v folijo in damo za eno ure v hladilnik. Iz ohlajene mase, s prsti oblikujemo majhne kupčke, cca 20g, naredimo jih 18 kosov. Kupčki so podobni nekakšni piramidi, tako da spominjajo na vulkan. Pripravimo si nizek pekač, obložimo ga s peki papirjem, kupčke ne polagamo tesno skupaj. Pečemo v ogreti ventilatorski pečici, sredina, 15 minut na 160 stopinj. Med tem, ko se vulkančki pečejo, si pripravimo vročo ribezovo marmelado in gost čokoladni preliv. Pečene piškote pustimo na pekaču, da se malo ohladijo in potem še mlačne, po zunanji strani premažemo z marmelado, damo na mrežo in vrh oblijemo še s toplim čokoladnim prelivom. Čokoladni preliv naj se prelije (ne maže) po vrhu piškota, tako, da ne pokrije marmelade v celoti. Piškoti naj se dobro ohladijo in potem jih lahko postrežemo. Verjemite, jutra ne bodo dočakali.
Nasveti: Uporabila sem svojo, domačo ribezovo marmelado. Pomembno je, da je marmelada bolj kisla. Čokoladni preliv sem naredila na pari, iz čokolade v prahu, kateri sem dodala kokos maščobo in kapljice mleka. V čokoladnem prelivu ni sladkorja, tako pride bolj do izraza kislo sladek okus med marmelado in čokolado.  

















Ni komentarjev:

Objavite komentar